30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN.

Sıradaki içerik:

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN.

e
sv

30 Ağustos Zafer Bayramı bu mücadeleye omuz verenlere kutlu olsun”

30 Ağustos 2025 15:47
avatar

hclife

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

30 Ağustos Zafer Bayramı bu mücadeleye omuz verenlere kutlu olsun”

30 Ağustos zaferinin 103. Yıldönümünde Türkiye İşçi Partisi (1961-1988) Genel Başkanı Behice Boran’ın, İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği “30 Ağustos Kurtuluş Savaşı ve Bağımsızlık Gecesi”ne gönderilen mesajı paylaşıyoruz:

“30 Ağustos

Emperyalizmin politik, ekonomik baskılarının bütün yoğunluğu ile hissedildiği şu günlerde Ulusal Kurtuluş Savaşımızı ve 30 Ağustos Zaferi’ni daha bir önemli anımsamak durumundayız. Adet yerini bulsun diye yapılan kalıplaşmış törenlerle değil, üzerinde düşünerek anımsamak durumundayız. “İstiklal-i tam” sloganı ve amacı ile yapılan ve kazanılan savaştan 56 yıl sonra Türkiye, “tam bağımsızlık” bir yana, çok yönlü ilişkilerle emperyalizme daha sıkıca bağımlı bulunuyor. Son aylarda bu bağımlılık, ona neden olan ekonomik ve politik güçlerin, büyük sermaye sınıfı temsilcilerinin ve politikacılarının dahi inkâr edemez duruma geldikleri bir açıklık ve kesinlikle ortaya çıkmıştır. Ne var ki, bunlar sorunların çözümünü bağımlılığı daha da artıracak, daha da pekiştirecek yollarda aramaktadırlar. Türkiye’nin büyük burjuvazisi ve iktidar ortakları kendi ekonomik ve politik egemenliklerini ve bu egemenliği sağlayan geri kapitalist düzeni ancak emperyalist ülkelere bağımlılıkla, emperyalist-kapitalist dünya ilişkileri içinde kalmakla ayakta tutabileceklerini bilmektedirler. Bunun içindir ki, onların aradıkları ve önerdikleri çözümler Türkiye’yi açmazdan kurtaracak, bağımsız, onurlu, kalkınmış bir düzeye ulaştıracak çözümler değildir.

Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye emperyalist-kapitalist dünya ilişkileri ağı içinden çıkmaya yönelmediği, tersine, egemen sınıfları tarafından bu ilişkiler içinde tutulup kapitalist yoldan kalkınmaya zorlandığı için “istiklal-i tam”a kavuşamadı ve zamanla çok daha bağımlı duruma düştü. Çok sözü edilen “çağdaş uygarlık”a bir türlü ulaşamadı. Tüm “Batılılaşma” iddialarına, “Avrupalı olma” özentilerine karşın Avrupa’nın en yoksul, en geri ülkesi olmaktan kurtulunamadı.

Tüm bu nedenler, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi aynı zamanda içte geri kapitalist düzene, onun egemen sınıfı büyük burjuvaziye karşı mücadeleyi gerektirir ve içerir. Emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi faşizme karşı, demokratik hak ve özgürlükler mücadelesiyle iç içedir. Emperyalizm geniş halk kitlelerinin demokratik hak ve özgürlüklerinin baş düşmanıdır. Bağımlı geri kapitalizmin sömürü ve baskılarına giderek artan ölçülerde başkaldıran işçi sınıfını, köy ve kentli emekçi kitleleri kontrol altında tutabilmek, düzeni zorla dayatıp sürdürebilmek için emperyalizm ile büyük burjuvazi ve onların oluşturup besledikleri gerici, ırkçı, faşist güçler işbirliği halindedir.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın hedefi olan “istiklal-i tam” bugün de hedefimizdir. O savaş kazanılmış, ama hedef yitirilmiştir. Geçmişin bu dersini asla unutmayacağız. Politik ve toplumsal mücadelemizi bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm mücadelesinin bütünselliği çerçevesi içinde yürüteceğiz, yürütüyoruz. Ve bu defa tam bağımsızlığı, bir daha yitirmemek üzere kazanacağız. Mücadelemiz tam bağımsızlıkla birlikte her türlü sömürü ve baskıdan kurtulmanın da yollarını açacaktır.

30 Ağustos zaferini bu düşüncelerle anıyoruz. Bu anıyla emperyalizme karşı mücadele kararlılığımızı bir kez daha doğruluyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı bu mücadeleye omuz verenlere kutlu olsun.”

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli