Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Kışın bebekler ve çocuklar nasıl giydirilmeli
Diyetlerin başlıca yiyecekleri arasında olan, genellikle ızgara olarak tüketilen sardalya balığı, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir.
Bu leziz balık sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
İşte sardalya balığının bilinmeyen 20 faydası:
Sadece 85 gr sardalyada 23 gr protein vardır.
Sardalya, vücudu iltihaplanmalardan koruyan yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır ve enflamasyon çoğu hastalığın kökenidir. Pişirirken zerdeçal eklemeniz, etkisini kuvvetlendirir.
Sardalya, B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından çok zengindir.
Kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum da sardalyada bolca bulunur. Sadece 56 gr sardalyada 217 mg kalsiyum vardır.
İçeriğindeki yüksek Omega 3 asitlerinin yapılan araştırmalara göre depresyona karşı iyi geldiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, anksiyete ve depresyon gibi ruh hali bozukluklarını önler.
Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği, kan şeker emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
Sardalya, aşırı iştahı frenleyerek gereksiz atıştırmalıklar yemenize engel olur. Yüksek protein ve yağ içeriği sizi uzun süre tok tutarak, kilo dengenizi korumaya yardımcı olur.
Sardalya balığı, kılıç gibi büyük yırtıcı balıklar kadar toksin ve metal içermez.
Sardalya besin zincirinin en altına yakındır çünkü planktonlar ile beslenirler.
Düzenli Omega 3 tüketimi, sardalya gibi balıklarda bolca bulunan, kalbiniz için iyidir çünkü kolesterol ve kan basıncını düşürür.
Kanser araştırmalarına göre, kalsiyum ve D vitamini bazı kanser türlerini önlemek için oldukça etkilidir.
Sardalya selenyum kaynağıdır ve selenyum serbest radikalleri nötralize ederek organların hasar görmesini engeller.
Sardalya tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Araştırmalara göre, sardalya balığı yağı bağışıklık hücrelerinin sayısını artırır.
Sardalya yağının deri hücreleri üzerinde de etkisi önemlidir. Cilt iltihabını azaltır ve size sağlıklı bir parlaklık kazandırır.
İnsülin direnci, diyabetten korunmak için önemli faktörlerden biridir. Bazı çalışmalar sardalya tüketiminin insülin direncini azalttığını göstermektedir.
Sardalya içeriğinde bulunan yüksek omega-3 yağ asidi içeriği, kalp hastalıklarını kontrol etmede çok önemli bir rol oynar. Kötü kolesterolü engeller.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu genellikle 50 yaşın üzerinde yetişkinlerde görülen bir durumdur. Maküler ve retinal dejenerasyon görme kaybına neden olur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, sardalya gibi balıkları tüketmenin maküler dejenerasyon riskini azalttığını gösterir.
Sardalyanın kalori değeri düşük ama besin değeri yüksektir. Ayrıva yenmesi de kolay bir balıktır.
Balık yağı ve diğer sağlıklı yağlar beyin için iyi gıdalar olarak bilinir. Beynin % 60’ının yağdan oluştuğunu göz önüne aldığımızda bu mantıklıdır.
Hücrelerin içindeki karbonhidratlardan enerji üretimi için hayati önem taşıyan bakır açısından da zengindir.