Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
BAYRAM COŞKUSU…
İZMİRLİ SANATÇILARDAN GERMİYANDAKİ, RES’LERE VE TAŞ OCAKLARINA “HAYIR “…
Türkiye’nin ilk slow food köyü Germiyan’da düzenlenen Gastronomi ve Sanat Şöleni yoğun katılımla gerçekleşti.Başkanlığını Prof.Dr.Erkan Sevinç’in yaptığı İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarının çatı oluşumu “Kültür ve Sanatta Birliktelik Koordinasyon Kurulu” tarafından düzenlenen şenlik sonrası katılımcılar bölgede taş ocakları yapımını protesto ettiler. Germiyan’ın girişinde yer alan, mahkemece iki kez kapatılmasına karşın yapımı süren taş ocağına giden katılımcılar “Çevre katliamına hayır”diye haykırırlarken Germiyan Köyü duvarlarına yaptığı resimlerle tanınan Nuran Erden’de taş ocağındaki taşların üzerine boynu bükük çiçek resimleri çizerek eyleme destek verdi.
Başta Çöyder olmak üzere Çağder, UASB, Barışgücü, Çeşme Rotary, Tüm Yerel Sen Sendikası ve derneklerce desteklenen etkinlik Germiyan’lı sosyolog Engin Önen’in Slow Food köyü hakkında sunum konuşması ile başladı. Önen, “Germiyan’da susuz tarım yapılır. Karpuza, kavuna, bamyaya, börülceye su verilmez. Toprağının ekolojik yapısı, toprağın nemini koruması nedeniyle susuz üretim yapılabilmektedir. Bu da Germiyan için bir avantajdır. Ayrıca, Çeşme yarımadası, dünyada dalından zeytin yenilen tek bölgedir. Dalından toplanan olgunlaşmış hurma zeytin, salamura ve tuz ile işlem görmeden yenilebilmektedir. Zeytin yağı da bu bölgede çok özeldir. Rengiyle, tadıyla, asit oranıyla, aromasıyla çok özellikli bir yağdır. Germiyan’ın eski bir Türkmen köyü olması mutfağına da yansımıştır. Keşkek, Kaburga Dolması, Pirinçli Mantı, Karaköy Katmeri, Sütlü Bulgur, Çalkama, Damat Tatlısı, Kelle Peyniri, Kopanisti ve ekşi mayadan yapılan Germiyan Ekmeği ile Germiyan mutfağı gelenekleri yaşatmaya devam ediyor” dedi.
Daha sonra köydeki standlar gezildi ve “Toprak Ana” adıyla tanınan “Kopanisti Peyniri” ustası Ayşe Kabasakal, kopanisti peyniri hakkında bigiler verirken köyün duvarlarını adeta renk cümbüşüne çeviren Nuran Erden resim atölyesinde soruları yanıtladı .Etkinliğe gelenler şair ve yazarların kitaplarını imzalı olarak alırlarken,şiirler ve şarkılarla süren etkinlikte katılımcılar genç sanatçı Deniz Polat’tan da halk müziği ziyafeti dinleme imkanı buldular. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi ve Bornova Belediyesinin Lojistik Destek verdiği etkinliğe Kültür Kentleri Birliği, Ege Kültür Platformu, Tüm Yerel Sen İzmir Şubeleri, Çöyder, Çeşme Rotary Kulübü, Barışgügü, Dünyaca ünlü saçtasarım markası Harun cici Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği ve Çağder gibi STK larda sponsor olarak Germiyanın sesinin duyurulmasına yardımcı oldular. Okan Yüksel, Ümit Yaşar Işıkhan, Tülay Pırlanta, Selmina Melikoğlu ,Nevcivan Bahar Atilla ve Zeynep Batimor da etkinlikte hem kitaplarını imzaladılar hemde şiirler ve söyleşilerle sanatseverlere unutulmaz bir hafta sonu yaşattılar 