Gezen Tavuk’ lar Gezi Grubu Antalyada

Sıradaki içerik:

Gezen Tavuk’ lar Gezi Grubu Antalyada

e
sv

“Sokrates’in Savunması”Karaburun da

08 Ekim 2021 18:34
avatar

hclife

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

“ Ekim Ayı Boyunca Her Salı İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde Kültürde devam eden oyunu aylar önce oyunun yönetmeni Günay TOPRAK Ögür BAŞKAYA yönetim kurulu üyesi Harun CİCİ ve Karaburun Saip köyde yaşamını sürdüren Halil AKTUĞ un uzun çabaları sonucunda
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın katkıları ile 15 ekim2021 cuma saat 17 de Karaburun saip köy meydanında 18ekim 2021 pazartesi Karaburun merkez Nergiz kafede oynanacaktır tüm gelen seyircilerimize iyi seyirler ETKİNLİK BİLGİLERİ Oyun, Sokrates’in ünlü savunmasını ve mahkum edilme süreçlerini anlatmaktadır. Kendisine yöneltilen “gençlerin ahlakını bozmak ve dinsizlik” suçlamalarına karşı Atina vatandaşlarından oluşan yargıçlara, suçlamaların yalan ve asılsız olduğunu, sorular sorarak kanıtlamaya çalışır. Bu savunma; ‘demokrasi’, ‘adalet’ ve ‘bilgi gibi kavramların tartışıldığı tüm insanlığa yönelik büyük bir ders olmuştur. Güncelliğini de her dönem korumaktadır.

Oyun aynı zamanda kentsel alandaki karar alma süreçlerinde, kentlilerin tercihlerinin sonuçları üzerinde durmaktadır.

Unutulmamalıdır ki Atina hala Sokrates’i öldüren kent olarak bilinmektedir.”

Saygılarımla…
Günay TOPRAK

Kent devletlerinin demokrasinin ilk temellerinin atıldığı yerler olarak bilinmektedir. Gelişmiş demokrasi anlayışına ve kentlinin doğrudan katıldığı karar alma süreçlerine örnek gösterilmektedir. Oyunun geçtiği mahkeme/savunma sahneleri, kentsel karar alma süreçlerinin nasıl olduğunun etkili bir örneği olarak katılımcılarda derin izler bırakacaktır.

Oyunumuzda, 3 aşamalı savunma süreci  ve mahkeme sürecindeki haklar, kurallar ve mahkeme düzeni ile ilgili çeşitli bilgiler özenle yerleştirilmiştir. Kentlinin karar alma süreçlerine doğrudan  katılımına iyi bir örnektir.

*Oyunumuz; sadece coğrafi değil kültürel bir alanı ifade eden İzmir’in de önemli bir merkez olarak içinde yer aldığı Akdeniz’in hikayesidir. Oyun, ‘Karşı Kıyı’ olarak da tanımladığımız Atina’da geçmektedir. Kentsel olarak Atina ve İzmir arasındaki tarihi bağlar, kültürel ilişkiler, duygular, düşünceler oyunumuzun arka planında bulunmaktadır.

Oyunumuz için bestelenen müziklerde; Ege, Akdeniz ritimleri ve melodileri kullanılmıştır. Şarkı sözleri (4 şarkı) İzmirli bir ozan olan Homeros’un yazdığı Odysseia Destanı’ndan alınmıştır. Aynı zamanda oyunda ki görsellerde (projeksiyon ve fotoğraflar) Ege Denizi ve gemi geçişleri yer almaktadır.                   

Yazan Platon
Yöneten Günay Toprak
Çeviren Niyazi Berkes
Oyunlaştıran İzmir Ensemble

Müzik Nedim Yıldız
Kostüm Kamuran Çolak
Dekor Tamer Gören
Işık Taner Sözer
Teknik Feridun Akbeyaz

Oynayan Özgür Başkaya

Süre 75′

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli