Bir Fidan Yeşert Bir hayat Yaşat

Sıradaki içerik:

Bir Fidan Yeşert Bir hayat Yaşat

e
sv

Türkiye’nin 11’inci ‘Sakin Kenti Uzundere’de sevinç

24 Mart 2016 12:09
avatar

hclife

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

 

Turgay İPEK- Zafer KUMRU/ERZURUM,     İZMİR’in Seferihisar ilçesiyle başlayan Cittaslow (Sakin Şehir) akımının son üyesi Erzurum’un Uzundere ilçesi oldu. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı, Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran… 23 Mart 2016 Çarşamba 12:18 40 0 Turgay İPEK- Zafer KUMRU/ERZURUM, () – İZMİR’in Seferihisar ilçesiyle başlayan Cittaslow (Sakin Şehir) akımının son üyesi Erzurum’un Uzundere ilçesi oldu. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı, Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran Doğu’nun incisi Uzundere’de yıllardır en küçük bir aşayiş sorunu yaşanmadı. İtalya’nın Greve in Chianti şehrinde, 12 Mart 2016 günü Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısı yapıldı. Polonya, Almanya, Güney Kore, İtalya, Belçika, ABD, İsviçre, Fransa, Çin, Macaristan ulusal koordinatörlerinin katıldığı toplantıda Almanya, İtalya, Tayvan ve Türkiye’den Uzundere’nin üyeliğe kabul edilmesi kararlaştırıldı. Alkışlarla desteklenen bu karara göre Uzundere, Artvin’in Şavşat ilçesinden sonra Türkiye’nin 11’inci ‘Sakin Şehri’ oldu. Erzurum- Artvin karayolunun 84’üncü kilometresinde, Tortum Çayı vadisinde deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte, 1987’de ilçe olan Uzundere, uzun bir süreden beri hayalini ettiği sakin şehir unvanını sevinçle karşıladı.Yaklaşık 3000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan 3 bin nüfuslu ilçe merkezinin 18 mahalle ile birlikte kış nüfusu 8 bin 500’i buluyor. Karadeniz ikliminin hüküm sürmesi nedeniyle Erzurum’un sebze ve meyve ambarı olarak nitelendirilen Uzundere, turizmde de öncülük ediyor. Çevresi orman ve göllerle kaplı Uzundere, Doğu’da ilk ev pansiyonculuğunu başlatan yöreler arasında bulunuyor. Doğu’daki en olaysız ilçelerden biri olan Uzundere’nin ‘sakin kent’ ilan edilmesi, yörede yaşayanları mutlu etti. Uzundere’de kadınlar evde oturmak yerine seracılık, pansiyonculuk, çiçekçilik, konservecilik gibi birçok meslekte görev alıyor. İlçedeki özel bir sürücü kursunda eğitmenlik yapan Şenay Akpınar kazanılan unvana layık olduklarını belirterek, “Bu hepimizi çok mutlu etti.

Burası gerçekten bir cennet gibi. Huzurun adı olan Uzundere, halkı umarım herkese örnek olur” dedi. KAPILARA KİLİT VURULMUYOR Uzundere’nin Doğu’nun gerçek bir incisi olduğuna dikkati çeken Kaymakam Hacı Arslan Uzan; Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı ve Yedi Göller gibi doğa harikalarının ilçe sınırları içinde bulunduğunu anımsattı. Uzundere’de 1.5 yıldan beri görev yaptığını ve bu süreçte tek bir asayiş olayının yaşanmadığına işaret eden Uzan, “Böyle huzur dolu, sakinlik abidesi olan ilçede adliye sarayına ihtiyaç duyulmadığı için yıllar önce kapatılmış. Emniyet ve jandarma var ama evler, işyerleri çoğu zaman içinde kimse olmasa da açıktır. Kapılar uzun süre bir yere gidilecekse kilitlenir. Bu durum ilçemizin gerçekten huzur kenti olduğunun bir göstergesir” diye konuştu. Kaymakam Uzan, turizm ürünlerini pazarlamak, uluslararası alanda tanınırlığını sağlamak için Cittaslow felsefesini vizyon edindiklerini bildirdi. İŞTE SAKİN ŞEHİR FELSEFESİ Kaymakam Uzan, Uzundere’yi anlatırken şunları söyledi: “Bu felsefe yaşadığımız modernize karşı bir duruş. Buna şehir kimliğini ortaya çıkaran ve şehir farklılıklarını korumaya çalışan bir kimlik oluşturma çabası diyebiliriz. Özgünlüğü ile kendini var eden bir felsefe. Şehirlerin yarışması ile birlikte şehrin kendi dokusunu koruması diğer şehirlerle aynılaşmaması yani bugün günümüzde modernizm ne diyor bize, aynı şeyi tüket, aynı mekanlara git, aynı marka takıntısını yarat. Ama Cittaslow felsefesi de diyor ki bize ‘Hayır siz orada meyve sepeti çepik üreten bir bayan varsa o çepik üretmesinin devamını sağlamanız lazım. Güneş enerjisi panelleri ile elektrik üretimini yaygınlaştırın. Seramik atölyesinde üreten bayanları destekleyin ve onların ayakta kalmasını sağlayın’ diyor.

Dolayısı ile bu felsefenin bize uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu felsefenin Uzundere’ye vizyon kazandıracağını umuyoruz. Bu alamda yaklaşık 1 yıldır proje ekibimizle beraber çalışma yaptık ve 19 Mart’ta Cittaslow icra kurulu üyeliğimizi açıkladı ve sertifikamızı aldık. Bu vizyonla Uzundere’nin önümüzdeki 20-50 yıla damga vuracağını düşünüyorum.” LEZZETLİ YEMEKLERİ TATMAYA, KAFA DİNLEMEYE HERKESİ BEKLİYORUZ Sakin Şehir özelliğinin yöreye has bir yaşam felsefesi olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Ak Partili Halis Özsoy, Uzundere’nin Türkiye’de kırsal turizm öncülerinden olduğunu belirtti. Şelale, göl, tarihi eserler kadar ‘insan’ unsurunun önemine değinen Başkan Özsoy şöyle devam etti: “Yöre insanı olağanüstü sakin ve misafirperver. Uzundere’de bir söz vardır. Denilir ki, ‘Uzundere’ye misafir geldiğinde, misafirle 7 lokma yenir, 7 kelam edilir ve misafir giderken 7 adım uğurlanır.’ Zaten Erzurum gibi Uzundere insanı da sakinliği ve efendiliği ile bilinir. Cittaslow, şimdi bize yeni bir sorumluluk yükledi. Artık biz doğamızı, çevremizi bozmayacağız. Kirlenmeye karşı tedbirler alacağız. İnsanlarımızla ilgili eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Yöre insanı ile çalışmaları daha da derinleştirerek yapacağız ki Cittaslow’a girmek elbette önemli. Ancak orada kalmak ve bu süreci devam ettirmek daha çok önemli. Kaymakamımız ile birlikte Seferihisar Belediye Başkanımızın büyük katkı ve yardımlarını gördük. Bizim her işte başarılı olmamızı sağlayan yöre insanlarımızı da tebrik ediyorum. İlçemiz Doğa Anadolu Bölgesi ile Karadeniz bölgesinin birleştiği noktada mikroklima iklim özelliğine sahip. Uzundere’de genelde meyvecilik, sebzecilik, turistik tesisler bulunmaktadır. İlçe halkı gelirinin bir miktar son yıllarda artan turizmden karşılamaktadır. Dünyada eşine rastlanılmayacak güzellikte ve lezzette olan yemeklerimizi tadmaya, yöredeki değerleri görmeye, kafa dinlemeye herkesi bekliyoruz.” CİTTASLOW TÜRKİYE Erzurum’un Uzundere ilçesi ile birlikte İzmir Seferihisar, Aydın’ın Yenipazar, Muğla’nın Akyaka, Çanakkale’nin Gökçeada, Kırklareli’nin Vize, Isparta’nın Yalvaç, Sakarya’nın Taraklı, Ordu’nun Perşembe, Şanlıurfa’nın Halfeti, Artvin’in Şavşat ilçesinin Sakin Şehir unvanı bulunuyor. Türkiye’nin ilk Cittaslow’u olan Seferihisar, genel merkezde Türkiye’nin başkenti olarak kabul ediliyor. Türkiye’den Cittaslow olmak isteyen kentler, başvurularını Seferihisar’a yapıyor, incelemelerin ardından uygun bulunursa İtalya’daki birliğe götürülüyor

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli