Soyer’den çarpıcı açıklamalar: 

Sıradaki içerik:

Soyer’den çarpıcı açıklamalar: 

e
sv

Ardahan Göle’nin Maden Faaliyetleriyle Yok Edilmesine İzin Vermeyin

25 Mart 2024 17:15
avatar

hclife

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

şağıda isimleri yazılı bulunan bizler, Ardahan İli Göle İlçesi Büyükaltunbulak Köyü sınırları içerisinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması S:200705420 Ruhsat No’lu Altın-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi ile ilgili ÇED Gerekli Değildir kararı almak için yapılan başvuruya dair itirazlarımızı paylaşmak istiyoruz:

Metalik madenciliğin her aşaması doğaya, tarım ekonomisine ve insan sağlığına geri dönüşü olmayan zararlar verir. Madencilik faaliyetleri ile havaya, suya ve toprağa karışan ağır metaller çevre kirliliğine neden olurken, patlamalar ile yeraltı su varlıkları azalır. 

Verimli tarım ve mera alanları parçalanır, bölgenin biyolojik çeşitliliği ve yaban hayatı yok olur. 

Örneğin 2021 yılında Ordu-Fatsa’da metal madenciliğinin yakın alanlarında yapılan analizler, su ve topraktaki ağır metal kirliliğinin, olması gerekenden 6 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bilim insanları, madencilik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan toz kirliliği nedeniyle, tarımsal verim kayıpları yaşandığına ve arıcılık faaliyetlerinin büyük ölçüde zarar gördüğüne dikkat çekmektedirler. 

Göle, ülkemizde giderek azalan mera ve tarım arazileri içinde, bugüne kadar koruna gelmiş önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesidir. 
Öyle ki; Cumhuriyet’in ilk yatırımlarından biri olan Göle TİGEM, bölgedeki değerli mera arazilerinde yürütülen hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. 

Açık ocak yöntemiyle işletilecek maden çalışmaları, mera alanlarını yok ederek, bölgenin temel ekonomik geçim kaynağı olan hayvancılığa, sütçülüğe, peynirciliğe, arıcılığa zarar verecektir. 

Proje sahasının 146 m yakınından geçen Şimşimik Deresi de madencilik faaliyetleri ile kirlenecektir. Patlatmalı maden ocağı faaliyetleri sonucunda jeolojik yapının tahrip edilmesi  ve oluşan sarsıntılar nedeniyle, yeraltı su kaynakları azalacak, yer değiştirecek veya tamamen yok olabilecektir.
Ruhsat sahasının 150 m yakınında yaşam alanları bulunmaktadır. 

Maden sahası, Gevrik Mezrası’na 150 m, Büyük Altunbulak Köyü’ne  1.287 m, Durucasu Köyü’ne  1.967 m, Koyunlu Köyü’ne 2.442, Kuytuca Köyü’ne 3.129 m uzaklıktadır. 

Bu köylerin ulaşım yolu, proje sahasının bitişiğinden geçmektedir. Madencilik faaliyetlerinden kaynaklanacak toz, duman ve diğer kirleticiler bölgede hava kirliliği oluşturacak, bölgede yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkileyecektir. 

Madendeki patlatmalar nedeniyle, gürültü kirliliği oluşacak, patlatmaların yarattığı sarsıntılar nedeniyle evler ve ahırlar hasar görme ya da yıkılma tehdidi altında kalacaktır. 

Maden şirketinin faaliyet sırasında kullanacağı köy yolları, yüksek tonajlı araçların geliş-gidişi sırasında bozulacak; bu durum, halkın can ve mal güvenliğini tehdit edecektir. 

MTA’nın diri fay hatları haritasına göre proje sahasının yakınından Göle fay hattı geçmektedir. Madencilik faaliyetleri, bölgemizdeki doğal afetlerin şiddetini ve yıkıcı etkisini artıracaktır. 

Maden projelerinin neden olacağı çevresel kirliliğin, ekolojik yok oluşun ve toplumsal zararların, kapsamlı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları olmadan tespit edebilmesi mümkün değildir. Buna rağmen, Göle için bu derece tehlike içeren altın ve bakır madeni projesi, ÇED raporu dahi hazırlanmadan acele bir şekilde faaliyete geçirilmek istenmektedir. 

Bölgenin doğal varlıklarının, tarımsal değerinin ve insan sağlığının korunması adına ÇED sürecinin acilen sonlandırılması için gereğinin yapılmasını, tüm yetkililerden talep ederiz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli